Borduren met echte gouden stiksels is een luxueuze borduurtechniek. Ooit was deze manier van stikken alleen toegankelijk voor de rijken. Goud werd dan ook alleen gebruikt om kerkelijk textiel, militaire uniformen en kleding en textiel voor de adel te versieren. Vandaag de dag is het borduursel toegankelijker dan vroeger en geniet het van een heropleving van populariteit als geliefde naaldwerktechniek.
Gouden stiksels
Borduren met goud verschilt op verschillende vlakken van andere borduurtechnieken, vooral als het gaat om de gebruikte garens. In tegenstelling tot de draden van natuurlijke of kunstmatige vezels (katoen, wol, zijde) zijn de draden die gebruikt worden in het gouden borduursel van echt metaal. Bij sommige soorten gouddraad wordt het metaal om een vezelkern gewikkeld, terwijl bij andere soorten metaaldraad de hele “draad” geheel van edelmetaal is. Vaak wordt goudwerk gecombineerd met zijden schakeringen, zodat het goud rijkelijk van kleur is.
Eigenschappen
Een kenmerk van goud is dat het extreem buigzaam is. Dit betekent dat het in fijne draden of garen kan worden getrokken. Je kunt dan ook kleding met echt goud (en zilver) borduurwerk vinden. Decoratieve stoffen kunnen ook goud bevatten.
Hoe weet je dat je naar goud kijkt en niet naar goudkleurig plastic? Plastic smelt bij een lage temperatuur. Een andere manier om een echt metaal te detecteren is dat goud, net als andere metalen, kan smelten en breken. Als je een vergrootglas gebruikt, zie je waarschijnlijk een paar gebroken draden op een echt stuk goud borduursel.
Goud recycling
Door de bovenstaande eigenschappen is goud uit kleding goed te recyclen. De hoeveelheid goud in kleding is vaak heel beperkt, maar door de hoge prijs van goud kan het toch interessant zijn. Dit geldt trouwens voor bijna alle edelmetalen. In Nederland zijn verschillende bedrijven actief als partner in de recycling van edelmetalen, bijvoorbeeld Van der Meulen Edelmetaal in Joure.
Recente reacties